Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Strona główna arrow Aktualności arrow Informacje arrow Wykaz dodatków paszowych do produkcji ekologicznej - 21 lipca 2014 r.
Dzisiaj jest: niedziela, 26 lutego 2017 22:21:21
Odwiedziło nas: 7951492 gości (dzisiaj: 1451, wczoraj: 2430)
Informacje
Wykaz dodatków paszowych do produkcji ekologicznej - 21 lipca 2014 r.
29 lipca 2014

Wykaz dodatków paszowych do produkcji ekologicznej spełniających wymagania określone w przepisach dotyczących rolnictwa ekologicznego

Przepisy rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 889/2008 ustanawiającego szczegółowe zasady rozporządzenia 834/2007 nakładają na gospodarstwa ekologiczne ograniczenia w doborze materiałów i dodatków paszowych w żywieniu zwierząt.

W/w akty prawne wraz z przepisami ustawy z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym (Dz.U. Nr 116, poz. 975 z 2009 r.) określają wymagania dla materiałów paszowych roślinnych i zwierzęcych oraz materiałów mineralnych i dodatków paszowych, które mogą być stosowane w produkcji ekologicznej.

Szczególna uwaga zwrócona jest na dodatki paszowe dozwolone do stosowania w ekologicznej produkcji zwierzęcej. Z jednej strony dodatki paszowe powinny spełniać wymagania określone w horyzontalnym rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1831/2003 w sprawie dodatków paszowych (tj. dodatki paszowe powinny być zatwierdzone i spełniać inne wymagania określone w tym rozporządzeniu) oraz wymagania szczegółowe określone w przepisach o rolnictwie ekologicznym. Należy tu wymienić przede wszystkim rozporządzenie 889/2008, którego zał. VI zawiera ogólną informację o dodatkach paszowych dozwolonych w produkcji ekologicznej.

Zgodnie z zał. VI w ekologicznym żywieniu zwierząt można stosować zatwierdzone  dodatki paszowe z następujących kategorii:

  • dodatki dietetyczne (witaminy i pierwiastki śladowe);
  • dodatki zootechniczne (enzymy i mikroorganizmy);
  • dodatki technologiczne (środki konserwujące takie jak krótkołańcuchowe kwasy organiczne, substancje antyutleniające jak bogate w tokoferol ekstrakty pochodzenia naturalnego – E 306, substancje wiążące, przeciwzbrylające i koagulanty, dodatki do kiszonek – enzymy, drożdże i bakterie jednak tylko wtedy gdy warunki pogodowe nie pozwalają na właściwą fermentację).

W przypadku witamin wprowadzono ograniczenia, polegające na dopuszczeniu do stosowania w ekologicznej produkcji zwierzęcej witamin pozyskanych z surowców naturalnie występujących w paszach i witaminy syntetyczne, identyczne z naturalnymi, dla zwierząt z żołądkiem jednokomorowym. W przypadku żywienia przeżuwaczy może być również akceptowane stosowanie witamin A, D i E pod warunkiem spełnienia dodatkowych wymagań, w oparciu o ocenę możliwości uzyskania przez ekologiczne przeżuwacze niezbędnych ilości wymienionych witamin w dawkach pokarmowych. Ocena w tym zakresie powinna być oparta na wynikach badań w połączeniu z zapotrzebowaniem zwierząt w oparciu o krajowe pasze stosowane w żywieniu ekologicznych przeżuwaczy. Dotychczas takie badania, mające na celu monitorowanie zawartości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach w dawkach pokarmowych dla ekologicznych przeżuwaczy nie były w kraju wykonywane. Również brak jest dostępnych danych zagranicznych w tym zakresie. Jednak dane zagraniczne, wobec wymagania oparcia oceny o dane krajowe, nie mogą być wykorzystane do rozwiązania tego problemu.

W przypadku pierwiastków śladowych takich jak żelazo, jod, kobalt, miedź, mangan, cynk, molibden i selen, które w świetle przepisów „prawa paszowego” są dodatkami paszowymi, obowiązują wymagania szczegółowe określone w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 889/2008 dla stosowania tych pierwiastków w ekologicznej produkcji zwierzęcej jako dodatków paszowych. Dozwolone jest stosowanie tych pierwiastków tylko w formie prostych soli i tlenków. Nie można stosować np. chelatów w/w mikroelementów. Ponadto, z uwagi na wymagania w zakresie ochrony zdrowia zwierząt i środowiska, nie należy przekraczać maksymalnych zawartości w/w mikroelementów w mieszankach paszowych (dawkach pokarmowych) stosowanych w produkcji ekologicznej.

W ekologicznej produkcji pasz dozwolone jest stosowanie wybranych dodatków technologicznych z następujących grup:

  • środki konserwujące, w tym kwasy: sorbowy, mrówkowy, octowy, mlekowy, propionowy i cytrynowy (w przypadku gdy warunki atmosferyczne nie pozwalają na właściwą fermentację kiszonek dopuszcza się stosowanie następujących kwasów: mrówkowy, octowy, mlekowy, propionowy);
  • substancje antyutleniające – bogate w tokoferol substancje pochodzenia naturalnego stosowane jako przeciwutleniacze;
  • substancje wiążące, przeciwzbrylające i koagulanty takie jak stearynian wapnia pochodzenia naturalnego, krzemionka koloidalna, ziemia okrzemkowa, bentonit, glinka kaolinowa, naturalne mieszanki stearynianów i chlorynu, wermikulit, sepiolit, perlit;
  • dodatki do kiszonek – jako dodatki do kiszonek mogą być stosowane enzymy, drożdże i bakterie.

Zasadą jest ograniczenie do minimum stosowania dodatków paszowych. Należy je stosować tylko w przypadku istotnych potrzeb technologicznych, zootechnicznych lub potrzeb żywieniowych. Wspólnotowy Rejestr Dodatków Paszowych, utworzony zgodnie z rozporządzeniem nr 1831/2003, jest dostępny na stronie http://ec.europa.eu/food/food/animalnutrition/feedadditives/comm_register_feed_additives_1831-03.pdf.  Rejestr jest systematycznie uzupełniany. Utworzony wykaz będzie również uzupełniany i korygowany, zgodnie ze zmianami w rejestrze dodatków paszowych. 

* Sporządzono w Instytucie Zootechniki,
Państwowym Instytucie Badawczym,
Krajowe Laboratorium Pasz w Lublinie
Lublin  24.07.2014

 
 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.