Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
Kontakt:
tel.: +48 12 357 27 00, +48 666 081 111
faks : +48 12 422 80 65
Strona główna arrow Aktualności arrow Informacje arrow Wykaz dodatków paszowych do produkcji ekologicznej - 21 lipca 2014 r.
Dzisiaj jest: wtorek, 25 czerwca 2019 23:50:16
Odwiedziło nas: 9518713 gości (dzisiaj: 2500, wczoraj: 2146)
Informacje
Wykaz dodatków paszowych do produkcji ekologicznej - 21 lipca 2014 r.
29 lipca 2014

Wykaz dodatków paszowych do produkcji ekologicznej spełniających wymagania określone w przepisach dotyczących rolnictwa ekologicznego

Przepisy rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 889/2008 ustanawiającego szczegółowe zasady rozporządzenia 834/2007 nakładają na gospodarstwa ekologiczne ograniczenia w doborze materiałów i dodatków paszowych w żywieniu zwierząt.

W/w akty prawne wraz z przepisami ustawy z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym (Dz.U. Nr 116, poz. 975 z 2009 r.) określają wymagania dla materiałów paszowych roślinnych i zwierzęcych oraz materiałów mineralnych i dodatków paszowych, które mogą być stosowane w produkcji ekologicznej.

Szczególna uwaga zwrócona jest na dodatki paszowe dozwolone do stosowania w ekologicznej produkcji zwierzęcej. Z jednej strony dodatki paszowe powinny spełniać wymagania określone w horyzontalnym rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1831/2003 w sprawie dodatków paszowych (tj. dodatki paszowe powinny być zatwierdzone i spełniać inne wymagania określone w tym rozporządzeniu) oraz wymagania szczegółowe określone w przepisach o rolnictwie ekologicznym. Należy tu wymienić przede wszystkim rozporządzenie 889/2008, którego zał. VI zawiera ogólną informację o dodatkach paszowych dozwolonych w produkcji ekologicznej.

Zgodnie z zał. VI w ekologicznym żywieniu zwierząt można stosować zatwierdzone  dodatki paszowe z następujących kategorii:

  • dodatki dietetyczne (witaminy i pierwiastki śladowe);
  • dodatki zootechniczne (enzymy i mikroorganizmy);
  • dodatki technologiczne (środki konserwujące takie jak krótkołańcuchowe kwasy organiczne, substancje antyutleniające jak bogate w tokoferol ekstrakty pochodzenia naturalnego – E 306, substancje wiążące, przeciwzbrylające i koagulanty, dodatki do kiszonek – enzymy, drożdże i bakterie jednak tylko wtedy gdy warunki pogodowe nie pozwalają na właściwą fermentację).

W przypadku witamin wprowadzono ograniczenia, polegające na dopuszczeniu do stosowania w ekologicznej produkcji zwierzęcej witamin pozyskanych z surowców naturalnie występujących w paszach i witaminy syntetyczne, identyczne z naturalnymi, dla zwierząt z żołądkiem jednokomorowym. W przypadku żywienia przeżuwaczy może być również akceptowane stosowanie witamin A, D i E pod warunkiem spełnienia dodatkowych wymagań, w oparciu o ocenę możliwości uzyskania przez ekologiczne przeżuwacze niezbędnych ilości wymienionych witamin w dawkach pokarmowych. Ocena w tym zakresie powinna być oparta na wynikach badań w połączeniu z zapotrzebowaniem zwierząt w oparciu o krajowe pasze stosowane w żywieniu ekologicznych przeżuwaczy. Dotychczas takie badania, mające na celu monitorowanie zawartości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach w dawkach pokarmowych dla ekologicznych przeżuwaczy nie były w kraju wykonywane. Również brak jest dostępnych danych zagranicznych w tym zakresie. Jednak dane zagraniczne, wobec wymagania oparcia oceny o dane krajowe, nie mogą być wykorzystane do rozwiązania tego problemu.

W przypadku pierwiastków śladowych takich jak żelazo, jod, kobalt, miedź, mangan, cynk, molibden i selen, które w świetle przepisów „prawa paszowego” są dodatkami paszowymi, obowiązują wymagania szczegółowe określone w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 889/2008 dla stosowania tych pierwiastków w ekologicznej produkcji zwierzęcej jako dodatków paszowych. Dozwolone jest stosowanie tych pierwiastków tylko w formie prostych soli i tlenków. Nie można stosować np. chelatów w/w mikroelementów. Ponadto, z uwagi na wymagania w zakresie ochrony zdrowia zwierząt i środowiska, nie należy przekraczać maksymalnych zawartości w/w mikroelementów w mieszankach paszowych (dawkach pokarmowych) stosowanych w produkcji ekologicznej.

W ekologicznej produkcji pasz dozwolone jest stosowanie wybranych dodatków technologicznych z następujących grup:

  • środki konserwujące, w tym kwasy: sorbowy, mrówkowy, octowy, mlekowy, propionowy i cytrynowy (w przypadku gdy warunki atmosferyczne nie pozwalają na właściwą fermentację kiszonek dopuszcza się stosowanie następujących kwasów: mrówkowy, octowy, mlekowy, propionowy);
  • substancje antyutleniające – bogate w tokoferol substancje pochodzenia naturalnego stosowane jako przeciwutleniacze;
  • substancje wiążące, przeciwzbrylające i koagulanty takie jak stearynian wapnia pochodzenia naturalnego, krzemionka koloidalna, ziemia okrzemkowa, bentonit, glinka kaolinowa, naturalne mieszanki stearynianów i chlorynu, wermikulit, sepiolit, perlit;
  • dodatki do kiszonek – jako dodatki do kiszonek mogą być stosowane enzymy, drożdże i bakterie.

Zasadą jest ograniczenie do minimum stosowania dodatków paszowych. Należy je stosować tylko w przypadku istotnych potrzeb technologicznych, zootechnicznych lub potrzeb żywieniowych. Wspólnotowy Rejestr Dodatków Paszowych, utworzony zgodnie z rozporządzeniem nr 1831/2003, jest dostępny na stronie http://ec.europa.eu/food/food/animalnutrition/feedadditives/comm_register_feed_additives_1831-03.pdf.  Rejestr jest systematycznie uzupełniany. Utworzony wykaz będzie również uzupełniany i korygowany, zgodnie ze zmianami w rejestrze dodatków paszowych. 

* Sporządzono w Instytucie Zootechniki,
Państwowym Instytucie Badawczym,
Krajowe Laboratorium Pasz w Lublinie
Lublin  24.07.2014

 
 
© 2008-2019 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.