Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Strona główna arrow Wiadomości Zootechniczne (kontynuacja czasopisma Biuletyn Informacyjny IZ)
Dzisiaj jest: środa, 23 sierpnia 2017 19:43:43
Odwiedziło nas: 8226425 gości (dzisiaj: 1680, wczoraj: 2300)
Wiadomości Zootechniczne 1/2016

Spis treści
Contents

Wyniki badań naukowych

Dariusz Piwczyński, Piotr Wójcik, Beata Sitkowska, Alicja Redelbach
Efektywność oceny genomicznej młodych buhajów w zakresie cech funkcjonalnych - pierwsze wynikiEffectiveness of the genomic evaluation of young bulls in terms of functional traits - preliminary results
Angelina Czubska-Stączek, Piotr Wójcik, Marzena Cwynar
Charakterystyka produkcyjna bydła simentalskiego na terenie Pogórza Karpackiego w zależności od wielkości stad i kraju pochodzenia ojcaProduction characteristics of Simmental cattle in the Carpathian region depending on herd size and country of bull origin
Wanda Milewska, Janusz Falkowski, Krzysztof Karpiesiuk, Wojciech Kozera, Dorota Bugnacka
Wpływ masy ciała prosiąt przy urodzeniu na tempo ich wzrostu do odsadzenia w wieku 5 lub 7 tygodniEffect of birth weight on the growth rate of piglets reared to the age of 5 or 7 weeks
Małgorzata Świątkiewicz, Ewa Hanczakowska, Dagmara Weremko, Mirosław Tyra, Marta Nabożny, Anna Olszewska
Wpływ dodatku witaminy D3 na wyniki produkcyjne oraz jakość mięsa tucznikówThe effect of vitamin D3 supplementation on fattening results and meat quality in pigs
Jolanta Calik
Produkcyjność i jakość jaj kur nieśnych Sussex (S-66) w pierwszym i drugim roku użytkowaniaProductivity and egg quality of Sussex (S-66) laying hens during the first two years of production
Zofia Sokołowicz, Anna Augustyńska-Prejsna
Wpływ marynowania na jakość mięśni piersiowych kurcząt brojlerówEffect of marination on the quality of breast muscles of broiler chickens
Józefa Krawczyk, Joanna Obrzut
Kształtowanie się jakości jaj przechowywanych w zróżnicowanych warunkach pochodzących od wybranych populacji kur objętych programem ochronyQuality of eggs stored under different conditions from hens covered by the gene-pool protection programme
Natasza Święcicka, Henryka Bernacka, Jacek Zawiślak
Wyniki rozrodu norek różnych odmian barwnych na fermach objętych oceną wartości użytkowej i hodowlanej w latach 1999-2013Reproductive results of mink of different colour types on farms under performance recording and breeding value estimation in the years 1999-2013
Beata Madras-Majewska, Łucja Skonieczna
Ocena przynależności rasowej pszczół, pochodzących z pasiek usytuowanych na terenie puszcz Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w BiałymstokEvaluation of the breed identity of bees from apiaries located in the forests of the Regional Directorate of National Forests in Białystok
Martyna Batorska, Monika Michalczuk, Krzysztof Damaziak, Anna Siennicka, Anna Łojek
Kryteria wyboru mięsa w ocenie studentówMeat selection criteria as evaluated by students
Iwona Tomczyk-Wrona
Analiza cechy kościstości u źrebiąt rasy huculskiej odsadzanych naturalnie przez klacze w warunkach hodowli zachowawczejAnalysis of boniness traits in Hucul foals weaned naturally by their dams under conservation breeding

Prace przeglądowe

Mirosław Tyra, Ilona Mitka
Aktualny stan i możliwości poprawy zarodowej populacji trzody chlewnej w zakresie poziomu tłuszczu śródmięśniowego (IMF)Current state and the possibilities of improving the Polish breeding population of pigs in terms of intramuscular fat (IMF) level
Eugeniusz R. Grela
Roślinne koncentraty białkowe w żywieniu zwierzątVegetable protein concentrates in animal nutrition
Marta Borys, Michael Best, Bronisław Borys
Owce i baranina na Wyspach OwczychSheep and mutton in the Faroe Islands
Małgorzata Kunowska-Slósarz, Justyna Gurdała, Marcin Gołębiewski, Tomasz Przysucha
Metody zmniejszania emisji odorów w budynkach inwentarskich i ich otoczeniu.Methods for reducing odor emissions in livestock buildings and their surroundings
Diana Hager, Anna Rekiel
Świnie miniaturowe - zwierzęta laboratoryjneMiniature pigs as laboratory animals

Opracowania informacyjne

Karol Węglarzy, Irena Skrzyżala
Jubileusz 70-lecia Zakładu Doświadczalnego w Grodźcu Śląskim (od 1969 r.). Cz. 2.
Jacek Zawiślak, Natasza Święcicka
XXVIII Europejska wystawa drobiu, gołębi, ptaków ozdobnych, królików i świnek morskich w Metz
Anna Radko
Akredytacja ICAR dla Laboratorium Genetyki Molekularnej Instytutu Zootechniki PIB w zakresie badań rodowodowych bydła
Eugeniusz Herbut, Jan Trela
Odszedł prof. dr hab. Marian Duniec (1940-2016)
Eugeniusz Herbut
Zaszczytne wyróżnienia dla prof. dr hab. Stefana Wierzbowskiego
Eugeniusz Herbut
Puch z gęsi Białej Kołudzkiej jest poszukiwany

Inne

 
 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.