Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Dzisiaj jest: poniedziałek, 01 maja 2017 8:19:49
Odwiedziło nas: 8057393 gości (dzisiaj: 805, wczoraj: 1465)
GUTFEED

Projekt GUTFEED

"GUTFEED - Innowacyjne żywienie w zrównoważonej produkcji drobiarskiej", finansowany ze środków Narodowego Centrum Badań i Rozwoju, w ramach programu "Środowisko naturalne, rolnictwo i leśnictwo" BIOSTRATEG na podstawie umowy nr BIOSTRATEG1/267659/7/NCBR/2015

Instytut Zootechniki PIB współuczestniczy w realizacji projektu:

GUTFEED - Innowacyjne żywienie w zrównoważonej produkcji drobiarskiej / Innovative nutrition for sustainable poultry production.

Projekt jest finansowany ze środków Narodowego Centrum Badań i Rozwoju, w ramach programu "Środowisko naturalne, rolnictwo i leśnictwo" BIOSTRATEG, nr umowy: BIOSTRATEG1/267659/7/NCBR/2015

Okres realizacji projektu: 36 miesięcy (1 IX 2015r. - 31 VIII 2018r.)

Całkowity koszt realizacji projektu wynosi 19 375 623 PLN, w tym dofinansowanie z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju stanowi 10 846 830 PLN.

Projekt GUTFEED - Innowacyjne żywienie w zrównoważonej produkcji drobiarskiej, realizowany jest przez konsorcjum, którego liderem jest Wytwórnia Pasz PIAST PASZE Sp. z o.o. z Lewkowca koło Ostrowa Wielkopolskiego. Pozostałymi członkami konsorcjum są:

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie,
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie,
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu,
  • Centrum Badań DNA Sp. z o.o.,
  • Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie,
  • Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk w Jastrzębcu,
  • HERBERRY Sp. z o.o.,
  • DSM Nutritional Products Sp. z o.o.,
  • Wytwórnia Pasz "PIAST II" Sp. z o.o.

Tematyka projektu

Projekt polega na opracowaniu kompleksowych, innowacyjnych technologii produkcji pasz, a co za tym idzie również technologii odchowu i żywienia kurcząt oraz indyków rzeźnych. Polska jest wiodącym producentem i eksporterem mięsa kurcząt rzeźnych i indyków, jednak należy pamiętać, że pozostające w kraju odpady poprodukcyjne, jak i sam proces odchowu ma negatywny wpływ na biosferę Polski.

Nadrzędnym celem projektu jest zmniejszenie negatywnego wpływu produkcji drobiu na środowisko naturalne poprzez ograniczenie emisji pierwiastków biogennych oraz gazów cieplarnianych do środowiska naturalnego, przy jednoczesnym zachowaniu wysokiej efektywności produkcji i jakości produktu-mięsa drobiowego, a tym samym poprawie bezpieczeństwa konsumentów i konkurencyjności krajowych producentów.

Mając na uwadze, że układ pokarmowy stanowi pierwszą - najważniejszą linię obrony przed czynnikami zakaźnymi, celem realizacji projektu GUTFEED jest także poprawa homeostazy mikroekosystemu układu pokarmowego poprzez zastosowanie synergizmu innowacyjnych technologii uszlachetniania alternatywnych źródeł białka, eubiotyków i mikroelementów w formie nanocząsteczek. Zadaniem Instytutu Zootechniki PIB w ramach projektu GUTFEED jest analiza efektywności wybranych technologii i eubiotyków w żywieniu kurcząt rzeźnych w warunkach zaburzonej równowagi mikroekosystemu układu pokarmowego.

Projekt GUTFEED

 
 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.